Geluid, licht en video voor Donker Horst

In één woord… Indrukwekkend! Dat was Donker Horst. Nog nooit hebben we geluid, licht en video geleverd aan een evenement dat zo donker en stil was.

Donker Horst

Donker Horst 2019 - GalgVan 13 t/m 15 oktober werkten wij mee aan ‘Donker Horst’. In het kader van 100 jaar elektrisch licht in Horst, werd voor één keer drie avonden lang het elektrisch licht uitgeschakeld in het centrum van Horst. Het enige licht dat er was kwam van kaarsen en de maan.
En geluid? Dat kwam van voetstappen van het publiek en het geluid uit het verleden: een melkboer die met een melkkar rondwandelde, snikkende vrouwen bij een uitvaart en nog vele andere karakters en taferelen die zich afspeelden in de tijd toen er nog geen elektrisch licht was in Horst.

Toch een beetje elektriciteit nodig

Het was niet altijd mogelijk vuur te gebruiken om licht te maken. Dit in het kader van veiligheid. Kunstlicht was hier de enige oplossing. En sommige geluiden konden niet zonder elektriciteit gemaakt worden. Hiervoor was dan toch een geluidsinstallatie nodig. Deze technische invulling werd volledig door ons verzorgd.
Natuurlijk moest het mooi passen in het gehele concept. Een goede samenwerking met de Vuurkunstenaar en het Donker Horst team, zorgde voor een uitgekiend concept. Waar geluid, licht en beeld nodig waren, werd ervoor gezorgd dat dit zo weinig mogelijk opviel of een deel uitmaakte van het totaalplaatje. Het moest bijdragen aan de sfeer. Vooral niet overheersen.

Donker Horst 2019 - Lambertuskerk

Het resultaat

Donker Horst werd een adembenemend stil evenement. Het volledige productieteam is erin geslaagd een sfeer neer te zetten die de tijd van voor het elektrische tijdperk uitbeeldde. En dit resulteerde in mooie plaatjes.
Morris Jacobs Fotografie en Piet van den Bekerom wisten dit evenement mooie vast te leggen. De sfeer die zij vast wisten te leggen, ademt hetzelfde uit als dat het in werkelijkheid was. Geniet van de foto’s. Doen wij ook.

Neem contact met ons op voor een
passend concept voor uw evenement

DONKER HORST

DONKER HORSTEen half jaar laterDe tijd vliegt. Of staat stil.Dagen verstrijken anders. Welke dag is het vandaag? Is de horeca al vier weken dicht?Grenzen door de tijd vervagen. Corona verdooft gevoel voor tijd.Vandaag een half jaar geleden herleefden we ‘Donker Horst’. Omdat 100 jaar daarvoor het eerste elektrisch licht in onze huizen kwam en onze dagen verlengde tot 24 uur. De komst van nieuw licht draaide ons leven 360 graden, tot in de allerkleinste momenten van alledag. Echte stilte werd daarna niet meer gehoord.Tijdens ‘Donker Horst’ kwamen we ze tegen: mensen vanuit die tijd die hun toekomst inkeken, niet wetende hoezeer hun leven zou gaan veranderen. Hun toekomst werd ons verleden, zoals ‘Corona’ dat straks ook zal zijn.Nu zijn wij het die onzeker naar morgen kijken. Wie had een half jaar geleden gedacht dat onze toekomst van toen nu al tot zo'n onvoorstelbaar verleden zou kunnen leiden?Grenzen door de tijd vervagen…‘Donker Horst’ was als surreëel schouwspel een gewaagd project (oktober 2019) in het kader van ‘Horst aan de Maas 800’. Zou het lukken om donkerte en vooral een vergeten stilte terug te brengen op een plek – Horst centrum – waar dat door velen voor onmogelijk werd gehouden?Het was spannend of het lukken zou…Corona heeft ons maanden later in no time een nieuw soort stilte gebracht, surrealistischer dan die van ‘Donker Horst’.

Geplaatst door 800 Jaar Horst aan de Maas op Maandag 13 april 2020